Dobrovolník je každý, kdo chce pomoci druhým a věnovat část svého volného času lidem, kteří to potřebují, bez nároku na finanční odměnu.

Co znamená být dobrovolníkem

Dobrovolník je člověk, který dělá něco pro druhé bez finanční odměny. Dává část svého času, energie a schopností, aby byl užitečný lidem, kteří potřebují pomoc a podporu.

Je to člověk, který nečeká, až ho někdo vyzve, ale sám se zapojí do prospěšné činnosti. Někdy se jedná o pár hodin měsíčně, ale najdou se i dobrovolníci, kteří si ve své činnosti pro druhé najdou své uplatnění a věnují jí většinu svého volného času.

V organizacích poskytujících sociální služby mají dobrovolníci nezastupitelnou úlohu. Dávají klientům především najevo, že má stále o ně někdo zájem. Dobrovolníci pomáhají klientům vyplnit spoustu prázdného času, pomáhají jim vrátit pocit důstojnosti a  společenské sounáležitosti. Svým přístupem přímo ovlivňují dobrý psychický a duševní stav klientů.

Samotnou odměnou dobrovolníka není jen dobrý pocit z prospěšné práce, ale i získání zkušeností, které lze využít později v zaměstnání nebo při studiu v jinak nedostupné oblasti. Odměnou dobrovolníka od klientů za nezištnou pomoc jsou úsměvy, slzy dojetí a slova díků. Takto jsou dobrovolníci často odměňováni dary nejcennějšími, dary z opravdové lásky, které nemohou být ničím nahrazeny.

Komu může v naší charitě dobrovolník pomáhat?

• DĚTEM a MLÁDEŽI
     -  v rámci Nízkoprahového centra Střelka (doučování, příprava her pro děti v klubu, sportovní aktivity)
  • SENIORŮM
     - návštěvy osamělých starších osob, procházky, doprovázení,  drobná pomoc
  • PŘI JEDNORÁZOVÝCH AKTIVITÁCH
     - výpomoc s Tříkrálovou sbírkou, Sbírkou potravin, či s organizováním dalších akcí

Jak se přihlásit

Pokud máte zájem o dobrovolnictví v naší organizaci, zkontantujte nás. Můžete nám napsat, nebo nás osobně navštívit.

Obrázek ruce držící puzzle

Nahoru  ¦  Zpět na úvodní stranu