Změny pro „dohodáře“ od nového roku
8. ledna 2024 Články

Změny pro „dohodáře“ od nového roku

Některé ustanovení novely zákoníku práce nabízí lidem, kteří jsou zaměstnáni na dohodu o provedení práce/dohodu o pracovní činnosti lepší podmínky než dosud.

Od ledna budou mít „dohodáři“ nárok na dovolenou, náhradu za práci ve svátek či práci o víkendu, příplatky za víkendy a noční práci, nebo odměnu za práci ve ztížené pracovním prostředí, jako mají stálí zaměstnanci.

Zároveň platí, že odměna z dohod nesmí být nižší než minimální hodinová mzda bez příplatků. Pokud by výše odměny z dohody byla nižší, má zaměstnavatel povinnost rozdíl doplatit.

Od 1.7.2024 dojde i k úpravě v odvodech pojistného.

V případě zájmů o více informací se můžete obrátit na Občanskou poradnu ve Dvoře Králové nad Labem, která sídlí na adrese Palackého 99 (budova Fary). Pro bližší informace si můžete domluvit osobní konzultaci na telefonním čísle 731 598 850, 703 855 728, 739 685 113 nebo na e-mailu poradna.sp@charitadk.cz.

Naše pomoc je bezplatná a anonymní. Obrátit se na nás můžete i s dalšími dotazy ohledně finanční problematiky (dluhy, exekuce, oddlužení, rodinný rozpočet), bydlení (nájemní vztahy), pracovně-právní problematiky, rodinných a mezilidských vztahů (rozvod, výživné, péče o děti, problémové soužití), majetkoprávní problematiky (spotřebitelství, dědictví, spoluvlastnictví) či psychologického poradenství a podpůrných terapií.

https://www.e-cons.cz/post/jak-se-od-roku-2024-zmeni-dohody-o-provedeni-prace