PODĚKOVÁNÍ PĚSTOUNŮM
7. září 2021 Články

PODĚKOVÁNÍ PĚSTOUNŮM

Týden pěstounství, který slavíme každý rok v září, je příležitostí poděkovat těm, kteří našli odvahu a stali se blízkou osobou dětem, které ji potřebují. A zároveň je příležitostí povzbudit ty, kteří uvažují o možnosti otevřít svůj domov a srdce, aby našli odvahu tento nelehký krok udělat.

K tomu, aby dítě vyrostlo v dospěláka, který důvěřuje sám sobě a zároveň je sám důvěryhodný, potřebuje od svého útlého dětství blízkou osobu. Může to být maminka, tatínek, sourozenec, babička, děda nebo teta. Většinou to bývá maminka, která tráví s dítětem od jeho narození nejvíce času, nejlépe ho zná a buduje si s ním pevné citové pouto. Ta od jeho příchodu na svět pátrá po jeho potřebách a naplňuje je, jak nejlépe umí. Vedle ní zažívá dítě pocit bezpečí a proto má odvahu objevovat svět, poznávat nové lidi, učí se novým věcem. Je to většinou maminka, která své dítě zná nejlépe. Umí ho potěšit i utěšit. Umí ho pochválit a motivovat tak, aby mělo zdravé sebevědomí, aby se nepodceňovalo, ale ani nepřeceňovalo. Stojí při něm ve všech prohrách a naučí ho, jak neúspěch zhodnotit, jak se z chyb poučit.

Jsou však děti, které s blízkou osobou z nejrůznějších důvodů vyrůstat nemohou. Děti, kterým se životem mihne tolik pečujících osob, že s nimi nestihnou navázat citové pouto, které je tolik důležité pro jejich zdravý vývoj. Může se jednat o děti, které blízkého člověka ztratili z důvodu úmrtí, nebo proto, že se o ně přestal, nebo nemohl starat. Takové děti potřebují nový domov. Někoho, kdo jim pomůže léčit bolesti a překonat ztráty, které jim způsobili ti nejbližší.

Pěstounská péče je náhradní formou péče o dítě, které nemůže vyrůstat se svými rodiči. Je šancí pro děti, které potřebují ke svému zdravému vývoji blízkého člověka.

Za Centru pro rodinu Klubko
Vedoucí služby Bc. Alena Šimková