„Široké srdce a otevřená náruč na dětská traumata někdy nestačí.“
14. června 2021 Články

„Široké srdce a otevřená náruč na dětská traumata někdy nestačí.“

Děti z pěstounských rodin si do života přinášejí řadu nepříjemných zkušeností, psychických frustrací a traumat. Potřebují bezpečný prostor rodiny, široké srdce a otevřenou náruč. Někdy ale ani to nestačí. Na pomoc musí přijít odborník, který provede pěstounskou rodinu bolestným obdobím a ukáže cestu z krize ven. Chceme rodinám i dětem nabídnout účinnou psychoterapeutickou pomoc, která jim umožní posílit důvěrné rodinné vztahy. Jen ty děti, které zažijí láskyplné rodinné prostředí, jsou v budoucnu schopné založit svou vlastní rodinu a dobře se o ni postarat.

Projekt podpoříte hlasováním v TESCO Dvůr Králové n. L.

Smyslem projektu je tedy zajistit odbornou pomoc dětem, které překonávají traumata způsobená skutečností, že nevyrůstají se svými biologickými rodiči. Zároveň se projekt snaží posílit rodičovské kompetence pěstounů, zvláště pak pěstounů prarodičů, kteří vychovávají svá vnoučata. Cílem projektu je prohloubit a zlepšit vztahy v pěstounských rodinách díky nabídnuté psychoterapeutické podpoře.

Centrum pro rodinu Klubko doprovází v průměru 60 pěstounských rodin ročně. Dvě třetiny pěstounů tvoří prarodiče a širší biologická rodina. V rámci vzdělávání řešíme problematiku bezpečné vztahové vazby u dětí svěřených do pěstounské péče prarodičů. Ta je často poznamenána zhoršenými nebo nefunkčními vztahy mezi pěstouny prarodiči a biologickými rodiči dětí. Z této spolupráce vyplývá jednoznačná potřebnost věnovat problematice zvýšenou pozornost. Navíc v bouřlivém období puberty, umocněném velkým generačním rozdílem mezi pěstouny a dospívajícími dětmi, dochází výrazně častěji ke konfliktním situacím. Těmto situacím bychom chtěli předcházet nebo je efektivně řešit nabídnutím profesionální psychoterapeutické podpory.

Psychoterapeutická podpora bude nabídnuta oběma cílovým skupinám: jak pěstounům formou individuální konzultace s psychoterapeutem, tak dětem z pěstounských rodin formou respitního programu za účasti psychoterapeutů.

Intenzivní spolupráce s odborníkem by měla výrazně napomoci tomu, aby pěstouni (prarodiče) neopakovali stejné výchovné chyby, ke kterými docházelo v průběhu výchovy jejich vlastních dětí. Dětem pak pomoc psychoterapeuta pomůže předejít nebo efektivně řešit krizové situace, specifické problémy a traumata, se kterými se děti z náhradní pěstounské péče nejčastěji potýkají.

Nadační příspěvek „Vy rozhodujete, mi pomáháme“ od nadace TESCO bude použit na nákup služeb dvou externích odborných psychoterapeutů.