Maminčin štrůdl

Ke slavnostnímu vánočnímu stolu patří samozřejmě i jablečný závin, neboli štrůdl. Nabízíme zde jeden recept.

MAMINČIN ŠTRŮDL (3 ks)

Těsto: 40 dkg hl. mouky, 1 vejce, 10 dkg cukru, 15 dkg tuku (Hera), 2 lžíce octa, 3  lžíce vody, špetka soli.

Těsto zpracujeme a necháme odpočinout asi 1 hodinu v chladu.

Náplň: cca 15 jablek, cukr, skořice, hrozinky, ořechy

           - oloupaná jablka nastrouháme a smícháme s dalšími přísadami dle chuti

Těsto rozdělíme na tři části. Z každé vyválíme plát. Rozválený plát posypeme osmaženou strouhankou (nebude nám pak tolik vytékat šťáva z jablek). Dáme náplň a zavineme. Povrch potřeme vajíčkem a dáme péci.


       Tímto receptem se s vámi dělí: Lenka Mazancová,

       pracovník Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Klubu Labyrint 

       Farní charita Dvůr Králové nad Labem