Iva Rejlová - Koordinátor sbírky
  Rooseveltova 315, 544 01 Dvůr Králové n. L.

491 616 381, 734 435 102

fundraising@charitadk.cz
   www.dk.charita.cz/trikralovasbirka

Výtěžek sbírky

Výtěžek sbírky  je určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a jiným potřebným skupinám lidí a to především v regionech, kde sbírka probíhá.

Ač se má tedy Tříkrálová sbírka celorepublikový charakter, výnos z ní získaný je použit na podporu charitního díla hlavně v jednotlivých regionech.

Desetina výnosu sbírky je pak každoročně určena také na humanitární pomoc do zahraničí.                                                                         Výsledky tříkrálové sbírky

Hledáme koledníky - děti i dospělé

V době konání sbírky vyráží do ulic měst a vesnic v celé republice téměř 50 000 dobrovolníků. V loňském roce v našem regionu (Dvůr Králové a okolní obce) koledovalo 100 skupinek, stále však jsou místa, kam nestihly zanést radostné poselství Vánoc.

Pokud máte zájem zúčastnit se aktivně jako dobrovolník Tříkrálové sbírky, nebo naopak máte zájem, aby Vás navštívili Tři králové, zkontaktujte kancelář FCHDK.

Vedoucí skupinky - osoba starší 15 let, která je zodpovědná a schopná postarat se o svěřené děti

Kontaktní formulář pro vedoucí

Koledníci z řad dětí - skupinku tvoří zpravidla tři koledníci v dětském věku, převlečení za bájné krále (mudrce z východu), kteří se podle tradice přišli poklonit do Betléma novorozenému Ježíškovi

(Samozřejmě mohou skupinku tvořit i osoby starší, nejen děti, kostýmy však jsou žádoucí :)))

Kontaktní formulář pro koledníky

Pravidla

Sbírka probíhá podle přesných pravidel. Na úvod žehná koledníkům místní kněz (v našem případě P. Jan Czekala MSF).

Koledníky Charity lze rozpoznat podle PRŮKAZKY (pověření) vystavené Charitou ČR a potvrzené příslušnou diecézní Charitou. Průkaz obsahuje podpisy odpovědných osob, případně i razítko diecézní Charity. Údaje na průkazu koledníka musí souhlasit s údaji v jeho průkazu totožnosti, který si dárce může taktéž vyžádat.

KASIČKA, do které koledníci vybírají, musí být úředně zapečetěná místně příslušným městským či obecním úřadem nebo magistrátem. Číslo pokladničky musí souhlasit s číslem průkazky. Na kasičce je umístěna také nálepka se znakem Charity.

Pozor na podvodníky

Pokud vám koledníci, kteří vás požádají o dar do Tříkrálové sbírky pořádané Charitou Česká republika, na požádání nepředloží svůj průkaz koledníka nebo odmítnou ukázat úřední pečetění sbírkové kasičky, jde patrně o koledníky, kteří se pouze vydávají za zástupce Charity a může se jedat o podvod.

Lidová tradice koledování

Osobité kouzlo této sbírky a to, co ji odlišuje od jiných sbírek, je způsob získávání prostředků, tedy koledování, a to v duchu motta sbírky: „Pomozme lidem v nouzi“. Tato sbírka navazuje na starou lidovou tradici Tříkrálových koled, kdy děti chodily po Chalupách a za zpěvu koled a pronesení přání pokoje celému domu dostávaly malou výslužku.

Charita si nečiní výhradní právo na tento lidový zvyk. Koledovat může opravdu kdokoli. Nemůžeme ale nést odpovědnost za dary, které veřejnost svěří koledníkům, kteří nejsou evidovaní jako osoby pověřené vykonávat Tříkrálovou sbírku (tzn. že nedisponují průkazem vystaveným dle výše uvedených pravidel a nevybírají dary do úředně zapečetěné kasičky).

Prosíme, otevřete koledníkům svoje dveře a srdce, podpořte charitní dílo. Děkujeme.

Výtěžek letošní Tříkrálové sbírky překonal 100 milionů korun. Děkujeme!

Tříkrálové kolednice z Chotče na Pardubicku. Snímek Martina Chvojková

Obsah všech kolednických pokladniček Tříkrálové sbírky 2017 je úředně sečten. Výsledná částka koledy činí obdivuhodných 99,2 milionů Kč, spolu s DMS pak výnos poprvé překročil hodnotu sta milionů korun. To je o téměř 3 miliony více než loni. Výnos sbírky tradičně pomůže v České republice lidem v sociální nouzi, rodinám s dětmi v tísni, lidem s postižením či vážně nemocným, seniorům a dalším ohroženým skupinám obyvatel.

Tříkrálové peníze pomohou nemocným a potřebným u nás i v zahraničí

Lidé v královéhradecké diecézi opět projevili velkou solidaritu a do tříkrálových kasiček přispěli rekordních více než 15 milionů korun. Děkujeme všem dárcům za štědrost. Díky také koledníkům a dobrovolníkům za pomoc při letošní obzvlášť mrazivé koledě. Charity z darovaných peněz podpoří především vlastní služby pro nemocné a potřebné ve svých regionech. Část výtěžku sbírky poputuje na humanitární projekty v zahraničí.

Poděkování českých a moravských biskupů

ilustrační foto: Alena Jílková, koledníci z Moravské Třebové

Poděkování tříkrálovým organizátorům, koordinátorům, koledníkům, rodičům i dárcům přichází také z České biskupské konference. „Děkujeme za to, že prošlapáváte cestu,“ píší čeští a moravští biskupové. S potěšením zveřejňujeme poselství, které přinesl portál církev.cz.

V lednu proběhne již posedmnácté celostátní Tříkrálová sbírka

Tříkráloví koledníci. Snímek Lubomír Kotek

V první polovině ledna se v ulicích našich obcí a měst opět vyrojí koledníci, aby u prahů domácností, na chodnících či náměstích předali poselství o narození Božího syna. Lidem popřejí šťastný nový rok, zazpívají koledu, věnují drobný dárek a při tom poprosí o příspěvek do zapečetěné pokladničky s logem Charity ČR. Výtěžek Tříkrálové sbírky 2017 bude tradičně určen na pomoc lidem, kteří si sami pomoci nedokáží, a to kvůli stáří, nemoci, hendikepu či sociální situaci.

Do ulic brzy vyrazí tříkráloví koledníci

Tříkrálová sbírka ve Vysoké nad Labem.

Sedmnáctý ročník dobročinné Tříkrálové sbírky, kterou každoročně pořádá Charita ČR, je už za dveřmi. V našich regionech budou tři králové koledovat nejvíce v době od 5. do 12. 1. 2017. V Hradci Králové jim na cestu požehná biskup Jan Vokál v pátek 6. 1. v 8 hod. v katedrále Sv. Ducha. Charity pro vás připravily také doprovodné akce - tříkrálové koncerty a průvody, živé betlémy nebo soutěže, hry a promítání pro koledníky. Na Hradecku se bude opět soutěžit o nejkrásnější kostým.

Výroční zpráva FCHDK 2015

obrazek

Přečtěte si naši výroční zprávu za rok 2015
Farní charita Dvůr Králové n. L.

Tříkrálové peníze pomohou především nemocným a potřebným v regionech. Děkujeme!

Tři králové ve Vysoké. Foto: archiv Obce Vysoká nad Labem

Letošní Tříkrálová sbírka vynesla v královéhradecké diecézi téměř 14,6 milionů korun, což je bezmála o 1,1 mil. Kč více, než v roce 2015. Charity z darovaných peněz podpoří především své služby pro nemocné a potřebné v regionech. Část výtěžku sbírky poputuje na humanitární pomoc do zahraničí. Děkujeme všem dárcům za štědrost a solidaritu! Podrobné výsledky najdete zde.

Tříkrálová koleda skončila, sbírka podpoří stovky projektů pro lidi v nouzi

Kolednice z Dolní Lukavice na Přešticku. Foto: Radek Hora

Tříkrálové koledování v ulicích skončilo, koledníky s pokladničkou opatřenou logem Charity už dnes nepotkáte. V plném proudu je úřední rozpečeťování kolednických schránek a pečlivé sčítání obsahu. „Předběžné výsledky nás naplňují nadějí, že dárci štědře podpořili záměry naší sbírky pro pomoc lidem v nouzi. Výnos pomůže stovkám projektů zejména pro seniory, lidi s postižením, matky s dětmi v tísni, lidi bez domova a sociálně vyloučené. Všem dárcům i koledníkům ze srdce děkuji,“ říká ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Tříkrálová sbírka končí a sčítají se výsledky

V těchto dnech Charity rozpečeťují na úřadech naplněné tříkrálové kasičky. Děkujeme všem dárcům za štědrost a solidaritu. Díky také koledníkům a dobrovolníkům za pomoc při sbírce. Zatím v oblastech, kde už mají sečteno, vybrali koledníci více, než loni. Darované peníze pomohou potřebným a nemocným především v regionech, kde se vykoledovaly. Část výtěžku poputuje na humanitární pomoc do zahraničí. Průběžné výsledky můžete sledovat zde

Rozeslání tříkrálových koledníků - DKnL

My tři králové, jdeme k vám ...