Iva Rejlová - Koordinátor sbírky
  Rooseveltova 315, 544 01 Dvůr Králové n. L.

491 616 381, 734 435 102

fundraising@charitadk.cz
   www.dk.charita.cz/trikralovasbirka

Výtěžek sbírky

Výtěžek sbírky  je určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a jiným potřebným skupinám lidí a to především v regionech, kde sbírka probíhá.

Ač se má tedy Tříkrálová sbírka celorepublikový charakter, výnos z ní získaný je použit na podporu charitního díla hlavně v jednotlivých regionech.

Desetina výnosu sbírky je pak každoročně určena také na humanitární pomoc do zahraničí.                                                                         Výsledky tříkrálové sbírky

Hledáme koledníky - děti i dospělé

V době konání sbírky vyráží do ulic měst a vesnic v celé republice téměř 50 000 dobrovolníků. V loňském roce v našem regionu (Dvůr Králové a okolní obce) koledovalo 100 skupinek, stále však jsou místa, kam nestihly zanést radostné poselství Vánoc.

Pokud máte zájem zúčastnit se aktivně jako dobrovolník Tříkrálové sbírky, nebo naopak máte zájem, aby Vás navštívili Tři králové, zkontaktujte kancelář FCHDK.

Vedoucí skupinky - osoba starší 15 let, která je zodpovědná a schopná postarat se o svěřené děti

Kontaktní formulář pro vedoucí

Koledníci z řad dětí - skupinku tvoří zpravidla tři koledníci v dětském věku, převlečení za bájné krále (mudrce z východu), kteří se podle tradice přišli poklonit do Betléma novorozenému Ježíškovi

(Samozřejmě mohou skupinku tvořit i osoby starší, nejen děti, kostýmy však jsou žádoucí :)))

Kontaktní formulář pro koledníky

Pravidla

Sbírka probíhá podle přesných pravidel. Na úvod žehná koledníkům místní kněz (v našem případě P. Jan Czekala MSF).

Koledníky Charity lze rozpoznat podle PRŮKAZKY (pověření) vystavené Charitou ČR a potvrzené příslušnou diecézní Charitou. Průkaz obsahuje podpisy odpovědných osob, případně i razítko diecézní Charity. Údaje na průkazu koledníka musí souhlasit s údaji v jeho průkazu totožnosti, který si dárce může taktéž vyžádat.

KASIČKA, do které koledníci vybírají, musí být úředně zapečetěná místně příslušným městským či obecním úřadem nebo magistrátem. Číslo pokladničky musí souhlasit s číslem průkazky. Na kasičce je umístěna také nálepka se znakem Charity.

Pozor na podvodníky

Pokud vám koledníci, kteří vás požádají o dar do Tříkrálové sbírky pořádané Charitou Česká republika, na požádání nepředloží svůj průkaz koledníka nebo odmítnou ukázat úřední pečetění sbírkové kasičky, jde patrně o koledníky, kteří se pouze vydávají za zástupce Charity a může se jedat o podvod.

Lidová tradice koledování

Osobité kouzlo této sbírky a to, co ji odlišuje od jiných sbírek, je způsob získávání prostředků, tedy koledování, a to v duchu motta sbírky: „Pomozme lidem v nouzi“. Tato sbírka navazuje na starou lidovou tradici Tříkrálových koled, kdy děti chodily po Chalupách a za zpěvu koled a pronesení přání pokoje celému domu dostávaly malou výslužku.

Charita si nečiní výhradní právo na tento lidový zvyk. Koledovat může opravdu kdokoli. Nemůžeme ale nést odpovědnost za dary, které veřejnost svěří koledníkům, kteří nejsou evidovaní jako osoby pověřené vykonávat Tříkrálovou sbírku (tzn. že nedisponují průkazem vystaveným dle výše uvedených pravidel a nevybírají dary do úředně zapečetěné kasičky).

Prosíme, otevřete koledníkům svoje dveře a srdce, podpořte charitní dílo. Děkujeme.

Sečteno! Tříkrálová sbírka překonala loňský rekord. Děkujeme dárcům za štědrost!

Tříkrálový koledník z Kutné Hory. Snímek Jakub Žák

112 260 037 korun. Tolik se letos vybralo do pokladniček Tříkrálové sbírky. Celkem 22 767 jich místní charity pod úředním dozorem rozpečetily a peníze z nich sečetly. Koledníci v přestrojení za tři krále vybírali peníze prvních čtrnáct dní v lednu. Charita Česká republika teď děkuje všem, kteří s láskou přispívají na pomoc potřebným.

Vykoledované peníze pomohou nemocným a potřebným v našich regionech i v zahraničí

Podtrženo, sečteno. Koledníkům v hradecké diecézi se letos podařilo vybrat rekordních více než 17,5 milionů korun. Z darovaných peněz budou podpořeny především charitní služby pro nemocné a potřebné v těch regionech, kde byly vykoledovány. Část výtěžku sbírky poputuje na humanitární projekty v zahraničí. „Jsem rád, že tříkrálová tradice, která i pomáhá a přirozeně propojuje všechny generace, oslovuje stále více lidí a dobrovolníků," říká RNDr. Jiří Stejskal, ředitel Diecézní charity Hradec Králové: "Děkujeme všem štědrým dárcům za důvěru a koledníkům za velkou pomoc.“

Tříkrálová sbírka finišuje, v regionech už sčítají výsledky

Charity už rozpečeťují na úřadech naplněné kasičky. Výsledky sbírky v našich regionech jsou zatím vyšší, než loni. Darované peníze pomohou nemocným a potřebným především tam, kde byly vykoledovány. Část výtěžku poputuje na humanitární pomoc do zahraničí. Průběžné výsledky můžete sledovat zde. Děkujeme všem štědrým dárcům, koledníkům a dobrovolníkům, že nám pomáháte pomáhat! Charity pro své koledníky pořádají za odměnu rozmanité akce. Sledujte také fotosoutěže na facebooku.

Tříkrálový koncert z Brna vysílala v přímém přenosu Česká televize

Hlavní doprovodnou akcí Tříkrálové sbírky je Tříkrálový koncert v Městském divadle Brno. Koncert je tradičním poděkováním koledníkům, partnerům i všem dárcům a příznivcům. Koncert byl odvysílán v přímém přenosu na programu ČT 1 v neděli 7. ledna 2018 od 18 hodin.

Koledování doprovází také živé betlémy, koncerty a soutěže

Dobročinná Tříkrálová sbírka na pomoc nemocným a potřebným odstartovala i v Hradci Králové. Kašparové, Melicharové a Baltazarové koledují s požehnáním od biskupa Vokála a soutěží o nejkrásnější kostým. Koledování doprovází i spousta dalších akcí. Nenechte si ujít živý betlém v Náchodě a v Humpolci, průvod s koňmi v Poličce a koncerty. Koledníci se mohou zapojit do Tříkrálové fotosoutěže Charity ČR nebo havlíčkobrodské Charity. Děkujeme štědrým dárcům a dobrovolníkům, že nám pomáháte pomáhat!

Hradeckým koledníkům požehná na cestu biskup Jan Vokál

Již poosmnácté vyráží do ulic tříkráloví koledníci s novoročním přáním a prosbou o příspěvek na pomoc nemocným a potřebným. V Hradci Králové, v okolních městech a obcích se vydají na koledu přes tři stovky královských trojic. Budou prosit o dar na podporu domácí hospicové péče, rané péče Sluníčko a dalších služeb. Na cestu jim požehná biskup Jan Vokál v pátek 5. ledna v 8 hod. v katedrále Sv. Ducha. Nenechte si ujít také doprovodné akce ve všech našich regionech - jízdu Tří králů na koních, živé betlémy, koncerty a soutěže.

Slavnostní rozeslání koledníků Dvůr Králové n. L.

TKS spot Tříkráloví koledníci se již chystají na letošní sbírku. Sejdou se ve čvrtek 4.1. 2018 v 16:00 hod na Římskokatolické faře.

Po Novém roce opět vyjdou do ulic tři králové

Začátkem ledna tradičně vyrazí do ulic tříkráloví koledníci s novoročním přáním a také s prosbou o příspěvek na pomoc nemocným a potřebným. V Hradci Králové jim na cestu požehná biskup Jan Vokál v pátek 5. ledna v 8 hod. v katedrále Sv. Ducha. Začněte s námi nový rok dobrým skutkem! Jak už tříkrálové dary pomáhají se dozvíte v našich příbězích nebo zde. Nenechte si ujít také doprovodné akce koledování - jízdu Tří králů na koních, živé betlémy, koncerty a soutěže.

Výtěžek letošní Tříkrálové sbírky překonal 100 milionů korun. Děkujeme!

Tříkrálové kolednice z Chotče na Pardubicku. Snímek Martina Chvojková

Obsah všech kolednických pokladniček Tříkrálové sbírky 2017 je úředně sečten. Výsledná částka koledy činí obdivuhodných 99,2 milionů Kč, spolu s DMS pak výnos poprvé překročil hodnotu sta milionů korun. To je o téměř 3 miliony více než loni. Výnos sbírky tradičně pomůže v České republice lidem v sociální nouzi, rodinám s dětmi v tísni, lidem s postižením či vážně nemocným, seniorům a dalším ohroženým skupinám obyvatel.