potraviny_pomahaji_logo

Národní potravinová sbírka

je společným projektem platformy Byznys pro společnostArmády spásy,  NADĚJÍCharitou Česká republika a České federace potravinových bank.

O co nám jde?

Snažíme se rozvinout diskuzi a hledat řešení letitého problému, kdy na jedné straně část občanů trpí nedostatkem jídla, a druhá skupina jím plýtvá. Že to v Česku s hladem není tak zlé? Podle kvalifikovaných odhadů žije v zemi na hranici chudoby nebo sociálního vyloučení téměř 1,5 milionu lidí!

Kdo s námi pomáhá?

Pomáhat by nešlo bez spolehlivých, věrných partnerů, jimiž u sbírky jsou přední prodejci potravin v České republice. Společnosti Penny, BILLA, Kaufland, Lidl, Ahold, Makro, Tesco, Globus a síť drogerie a kosmetiky – dm drogerie a ROSSMANN.

• Ve Dvoře Králové n. L. jsou do sbírky zapojeny tyto obchody:

Kaufland – 17. listopadu 3111, 544 01  Dvůr Králové nad Labem

Tesco – Alešova 3083, 544 01 Dvůr Králové nad Labem

5. ročník Národní potravinové sbírky se koná
11. listopadu 2017

Dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat ve Dvoře Králové n. L. se mohou hlásit

• v kanceláři Farní charity Dvůr Králové n. L. u paní Kateřiny Veselé,
    Rooseveltova 315, Dvůr Králové nad Labem, 544 01, 734 435 102,  sekretariat@charitadk.cz
  • nebo elektronicky vyplněním formuláře

Jaká bude role dobrovolníka v den sbírky?

• Informovat veřejnost o konání sbírky, o tom, komu je určena a co je možné darovat, tj. rozdávat informační letáky se seznamem potravin vhodných k darování u vchodu do obchodu.
  • Vybírat potraviny od dárců do připravených nákupních košíků s logem za pokladnami.
  • Vybrané potraviny připravit na převoz do potravinových bank a charitativních organizací a pomoci s jejich naložením do aut.

V den jejího konání mají lidé z celé České republiky možnost zakoupit trvanlivé potraviny a nově i vybrané drogistické zboží a darovat je těm, kteří jsou na pokraji hmotné nouze. Podívejte se, jak vypadala sbírka v loňském roce ZDE.

Ke komu a jak potraviny putují?

Vybrané potraviny poputují přednostně do charitativních organizací poskytujících pomoc zejména seniorům, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám a dětem z dětských domovů.

Cesta potravin vede z vašeho nákupního košíku k dobrovolníkům, které najdete přímo v obchodech za pokladnami. Ti od vás převezmou potraviny, které se rozhodnete darovat, shromáždí je a večer jsou darované potraviny převezeny do potravinových skladů České federace potravinových bank. Odtud již potraviny putují k jednotlivým charitativním organizacím a přes ně k potřebným.

Důležité je, že cesta potravin je přímá a krátká. Darované potraviny zůstávají v pobočce potravinové banky v tom kraji, kde byly darovány. Proto darováním pomáháte ve svém okolí.

Jak lze získat potravinovou pomoc pro potřebné ve Dvoře Králové se dozvíte ZDE.

Doporučený nákupní seznam  nejvhodnějších potravin a drogerie ».

Jak dopadla sbírka v roce 2016. Dočtete se ZDE.